0

Building Automation System

Posted by ida on 2:36 PM
~Thesis Oh Thesis~
Setelah seminggu berulang alik ke UTP, masuk pagi kluar petang, 
(ceh dah macam pekerja kat sana plak kan)
akhir nya selesai sudah mendaptkan informasi pasal Building Automation System (BAS) dekat UTP. tu baru info, blm collect data lgi..
memang high-tech abis habis lah control system kat sana..tgk la plak bagunan dia cmne kan..
 dinding 100% pakai glass. kalo blh nampak gmba kt atas tu, tu la library die, nmpk buku2 kat rak tu haa..high-tech gile ah.. untung sape dapat blaja sane kn..kemudahan disediakan complete! xde yg kurang!

 kt sini, semuanya nak di control secara automatic.nak on air-con, lampu, pintu..semuanya dihujung jari..klik2 jer..pekerja pun relaks jer..kalo ade system yg gagal berfungsi baru la kene wt maintenance..

staf- staf kat situ pun, friendly habis ah..baru 2 hari kt sane, semua dh knal..nak2 pak guard yang hari2 bagi pas masuk & parking..
orang yg in charge saya pasal BAS ni pun spoting abis ah..diajarnya A sampai Z..x cukup tu, siap bawa pegi mlawat site utk sistem tu..tunjuk 1 per 1 the real component yang ada..terharu sangat..ilmu yang dpat tu bercurah2..tak expect langsung akan dapat layanan yang baik macam tu..
 pic atas tu, Mr.Lam sedang beri penerangan dulu di control room sebelum ke site.


di kat bilik control CCTV...haa, time semua blh tengok.. student negro kt tengah korek idung pun blh tgk..haha
yang nak dating2 plak..hati2 skit..

byk sgt menulis kan..sampai nak habis page dah note tu..


ni slah satu AHU room (bilik air-con)


tu semua blok akademic..cantik kan design blok die..wall pakai glass~

 Then, in la orang2 yang baik & spoting abis..
sanggup ajar 1 per 1 dalam masa seminggu...
belah kiri, Mr.Lam yg belah kanan En. Saiful..
yg tgh tu me and my camera women..hahha
So di sebabkan diorang no baik sgt, serba salah plak kan kalau tak bagi penghargaan...
terimalah penghargaan yang tak seberapa ni kan..

 Then, lepas ni proceed dgn collect data plakk..

arghhh tension!!!




0

Kampung Girl

Posted by ida on 2:27 AM
siap!!
lagi 1 novel siap dibaca..
biasela kan baru abis exam, time ni la nak mengadap novel kan..
sebenarnya banyak lagi novel yg dah dibaca, cuma hanya novel yg rase bagus saje yg nak di kongsikan bersama..

ni salah 1 novel yang blh dikire bagus jgk la untuk dibace kn..
sorang gadis kampung yang slalu dihina, dan akhirnya telah berjaya buktikan bahawa tidak semua orang kampung ni bodoh, x pandai cakap bahasa inggeris, x berpelajaran & macam-macam lgi..
bagus! Buktikan yang orang kampung juga mampu!!

Best!! bace jgn x baca!!
Moral of the story : JANGAN SUKA MENGHINA ORANG OK!!
Ni pun murah jer, RM 22.00 :)



0

Suami Aku Ustaz

Posted by ida on 10:59 AM
Baru pas habis baca novel SUAMI AKU USTAZ!
bagus sangat novel ni..
yang memberi unsur2 islamic dan jugak unsur-unsur positive..
bagi saya novel ni bagus untuk anak-anak muda sekarang..
ia menerapkan nasihat- nasihat yang berlandaskan islam dan al-quran ...
ia mengisahkan serang pelajar nakal yang bernama Alisa yang dijodohkan oleh ibubapa dia dengan Hafiz seorang ustaz pada usia dia 17 tahun..

bagus sangat!!
sebab,,,
 nasihat yang yg diberikan sangat berguna dan perlu diterapkan kepada anak-anak muda sekarang..
seorang ustaz yang bejaya mengubah isterinya yang nakal menjadi seorng isteri yang solehah..
dalam novel ni juga ada menceritakan sirah iaitu kisah-kisah nabi, kisah- kisah perjuangan islam, tamadun islam dan banyak lagi..sedikit sebanyak dapat memberi pengetahuan kepada pembaca walaupun tidak secara mendalam..
ada satu nasihat yang sangat berguna yang tertulis dalam novel ini yang ingin saya kongsikan bersama iaitu:
"dalam kita melakukan sesuatu, cuba terapkan ia dengan ciri-ciri yang ada dalam islam, yang baik dijadikan teladan yang buruk dijadikan sempadan. dengan cara itu kita dapat terapkan nilai-nilai murni dalam diri kita, sekaligus dapat mendekatkan diri kita dangan Allah"

from my opinion, best..
so ape lagi, bace lah jangan tak bace!!!
RM 22.00 jer! :)




0

Hati Wanita

Posted by ida on 7:46 PM


Wanita..

Bermula Dari kecil kita sebagai kanak-kanak yang comel..

selepas itu kita meningkat sebagai gadis yang cantik..

Seterusnya meningkat sebagai Wanita yang anggun lagi menawan..
Semua itu berubah peringkat demi peringkat tapi hanya satu sahaja yang tidak berubah mengenai Wanita..

iaitu Hati Wanita...




Hati wanita sangat lembutkan, mudah terguris lalu terluka..

wanita bersedih bermaksud dia terguris..wanita menangis bermaksud dia terluka..




Percaya tak?

Wanita akan manangis bila dia takut..
Wanita akan menangis bila dia ditinggalkan orang tersayang..

Wanita akan menangis jika masalah menimpa dia..

Wanita akan menangis bila dia terpandang orang yang dalam kesusahan..

Wanita akan menangis bila melihat penderitaan orang lain...




Lihatlah betapa lembut nya hati wanita ini..

Oleh itu,

wahai kaum adam, janganlah kamu sia-siakan wanita yang telah diamanahkan dari-Nya untuk mu..




Jangan pikat wanita kalau anda tidak bersedia cintakan dia..

Jangan buat wanita itu jatuh cinta kalau anda tak cintakan dia..

Jangann memberi wanita harapan kalau anda tidak pasti..

Jangan sakiti hati wanita kalau anda tiada hati untuk dia..

Jangan mainkan perasaan wanita kalau anda tiada perasaan untuk dia..
Haram jika jadikan wanita itu kekasih tapi tiada niat untuk nikahinya..




Copyright © 2009 CAHAYA PETUNJUK All rights reserved. Theme by Laptop Geek. | Bloggerized by FalconHive.